Az iráni vízum beszerzése

2012.03.01. 16:04

Nem, nem volt nehéz, bár előtte azért volt egy kis idegeskedés...

A telefonban ügyintézési határidőre 4 hetet mondtak, díjnak meg 27500 forintot ...na ekkor lettem egy kicsit ideges, mert tavaly "csak" 18 e. volt a vízum. Ráadásul az utunk előtt ünneplik a Noruzt (az iráni Új Év), amikor minden hivatali ügyintézés kb. 2 hétig szünetel. Ez a két pont alkotta a  vízumbeszerzéssel kapcsolatos aggodalmam alapköveit.

Mikor személyesen felkerestük a követséget, szerencsére már nem volt szó a 27 ezerről, egyből a 18.500-at mondtak, ki kellett tölteni egy 2 oldalas vízumkérő lapot, kellett 1 fénykép, útvonalterv, útlevelek (+fénymásolatai), repjegyfoglalás. Meghívólevelet is kértek volna, de az nekünk nem volt, helyette vittem az e-mailben bonyolított szállásfoglalásainkat.
Miután mindent kitöltöttünk és beadtunk, mondták hogy oké, még fizessük be a díjat, aztán 1 hét múlva kész lesz. Erre halkan megemlítettem, hogy az ország másik végéből jöttünk Budapestre direkt csak ezért. Hatott: az ügyintéző azt felelte, hogy akkor megpróbálja pár óra alatt elintézni. Azt tudni kell, hogy a jelentkező egész anyagát Teheránba küldik, és ott döntenek, ha oké, adnak egy regisztrációs számot, amire az itteni követségen kiállítják a vízumot.
A kapott számlaszám birtokában elsétáltunk egy MKB fiókba, befizettük a pénzt (itt szerintem érdemes  megadni az útlevélszámot, hogy a befizetőt lehessen azonosítani), aztán visszasétáltunk a bizonylattal, amit ugyancsak beadtunk. Ezután vártunk még kb. 1 órát, megnéztük/meghallgattuk fársziul az éppen aktuális híreket, és kiadták a 3 hónapon belül használható és 15 napra érvényes turistavízumot.
 

Kb. ennyi, de ez nem jelenti azt, hogy mindenkinek megcsinálják pár óra alatt, lehet hogy csak nagyon nagy mázlink volt és/vagy szimpatikusak voltunk.

Minden URL ellenére elfogadták a kendőtlen fotót is (nőknél érdekes).

A bejegyzés trackback címe:

https://kirgizkeutazasai.blog.hu/api/trackback/id/tr644276181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása