Törökország 2008 - 3.nap

2013.03.20. 11:23

3. nap - Aug.21.

 

Délelőtt a Topkapi Palota volt a célpont. Belépő 20 YTL/fő + a Hárembe külön 15 YTL/fő. Már kaptam kritikát azért, mert azt találtam gondolni, hogy a Topkapi nem éri meg ezt az árat. Még egyszer mondom, nem azt állítom, hogy nem érdemes megnézni, de hogy az ember a borsos árú belépőhöz képest mit kap, az más tészta... Valamilyen kultúrsznobságtól vezérelve - csak azért, mert ez híres-neves TOPKAPI Palota - nem fogom azt írni, hogy ez volt törökországi látogatásunk fénypontja.

A beléptető kapu mellett srégen van a kiléptető, de annyira nagy volt a tömeg, hogy nem láttuk a feliratot (Exit), csak mentünk a sokaság után, s szépen kiléptünk. Első látogatásunk a Topkapiban kb. 10 másodperces volt. :-Szerencsére visszaengedtek. :-)

Resized IMG_0008.jpg

csatornalefolyó valahol Isztambulban

IMG_0009.JPG

szuzáni párnák a bazárban

Maguk az épületek szépek (bár itt is lenne mit helyreállítani), a kertben lehet pihengetni, de a kiállított tárgyak viszont meglehetősen rossz állapotban vannak, s a tárlókban több évtizedes porréteg fedi be őket. S persze, irdatlan sokan vannak.... különösen feltorlódik a tömeg a különféle szent ereklyéket bemutató termekben. Tömegiszonyosoknak egyáltalán nem javaslom. Meg hát Mohamed Próféta lábnyoma, egy szál haja, egy szál szőre spirituálisan bizonyára végtelenül izgató az (igaz)hitűeknek, de nekünk - gyaúr kutyáknak - annyira nem volt az. Ugyancsak kevésbé tudtunk felizgulni a hatalmasnál-hatalmasabb drágaköveken, igazgyöngyökön, kincseken. Sokan órákig tudnak ácsorogni egy-egy ilyen vitrin előtt. A nekem leginkább tetsző rész a konyhák voltak - messze a szultáni pompától, csillogástól.

IMG_0079.JPG

kilátás Galatára

IMG_0095.JPG

janicsárok előadása a Topkapiban

IMG_0127.JPG

"mesetányér" (Topkapi)

Este magunkhoz vettük a szállodában hagyott hátiinkat, s kibumliztunk az Otogarra. A busz 21:15-kor indult: Mercedes. Szép, nagy, kényelmes, bár a 10-11. óra tájékán ezt már nem éreztük. Isztambulban az Otogar után még 2x álltunk meg, azt hittem már sosem jutunk ki a városból. A buszon a hoszteszek  vizet, üdítőt, teát, kávét, süteményt osztanak. Időnként - ha már istállószag van a buszon - a hosztesz körbefúj valami extrém büdös illatosítót. Na, ha addig nem volt hányingered, akkor eztán tuti lesz. Pisilni 3 óránként áll meg a busz, ez az elején - Iszt. után - nekünk 4-re sikeredett, így már igencsak vissza kellett tartani, nehogy becsurranjon. 

Resized IMG_0141.jpg

Isztambul

A bejegyzés trackback címe:

https://kirgizkeutazasai.blog.hu/api/trackback/id/tr465137557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása