Álmok...? Tervek?!

2012.12.06. 15:24

Álmok....? Tervek?!

 

Az utóbbi hónapokban sajnos nem úgy alakult az életünk, ahogy azt szerettük volna, de bízom benne, hogy a hullámvasúton lassacskán már az emelkedő jön. Addig is gondolatban utazunk, ennek csupán a fantáziánk szab határt, a pénztárcánk nem.

Irán után ugyebár nehéz olyan úticélt találni, választani, ami olyan hatalmas élménnyel gazdagítja az embert, mint az egyszersmind csodált és rettegett Perzsia. Tulajdonképpen Irán után Irán a jó választás: alighanem az tud legalább annyi gyönyörű látnivalóval és annyi barátságos emberrel kedveskedni az előző út során elkényeztetett utazónak, mint a fent említett ország. Való igaz, Irán hatalmas ország, több mint 1.648 ezer négyzetkilométer, és mi csak egy egészen kis részét jártuk be Yazdtól Kashanig. Rengeteg látnivaló maradt, különösen sok - számunkra érdekes dolog, város, település - kimaradt Nyugat és Észak-Iránban. Így ha újra mehetnénk, ezek a nyugati területek lennének a célpontjaink: Tabriz, Kandovan, Jolfa, Ardabil, Masuleh, Qazvin, az Alamut-völgy, Shush, Shushtar, Choqa Zanbil - csak hogy pár helyet említsek a teljesség igénye nélkül...

Ha valamilyen véletlen folytán mégis másfelé csábulnánk, akkor sem lennénk hűtlenek Ázsiához, közelebbről Közép-Ázsiához: Üzbegisztán régóta csalogat, hívogat magához. A minap láttunk egy felszínes utazós-dokumentumfilmet, meglepődve konstatáltuk, hogy a fejlődés ott is gyors léptekkel halad (miközben Magyarországot csak a "mozdony szele csapta meg" úgy 20 éve...), olyan gyorsvasúttal szelték át az ország (egy részét), amilyenekről mi eddig csak Nyugat-Európából vagy a hiper-modern Távol-Keletről hallottunk. Na és hát a letűnt múlt és a legendás Selyemút egykori városai is csábítanak: Szamarkand, Buhara, Khíva...nem is fájdítom tovább a szívemet.

Ha kicsit közeledünk Európához, de még mindig nem leszünk hűtlenek - legfeljebb kissé csélcsapok - Ázsiához, akkor Törökországba kellene sürgősen utaznunk. Már nagyon meg kellene látogatnunk a török barátainkat, már nagyon tudnám élvezni Isztambul és a Boszporusz illatát, már nagyon vonzz az ismeretlen Délkelet-Törökország, Mezopotámia "előszobája" a Nemrut Dagival, Sanliurfával, Harrannal, Mardinnal, Midyattal, Hasankeyffel, a Tigrissel és a gyönyörű szír ortodox kolostorokkal.

Ha innen kissé északabbra vennénk az irányt, akkor nagyon csábító lenne egy Észak-Törökország-Grúzia körutat kombinálni. Ellazázni a Fekete-tenger partjai mellett, aztán belevetni magunkat Grúzia vad hegyei és ortodox templomai, kolostorai közé... Örményország sajnos az utóbbi időszak politikai viharai miatt lehet, hogy nem annyira jó ötlet egy magyar számára, bár biztos, hogy ebben az esetben sem az egyszerű kisemberekkel van a gond...Hihetetlen, hogy ezek a kis kaukázusi országok mennyi szépséget rejtenek magukban.

Ha kisebbet tudunk csak álmodni, akkor még mindig itt van nekünk a keleties vonásokkal rendelkező Balkán: egyrészt Európa talán egyik legismeretlenebb országa - Macedónia, másrészt a veszélyesen csengő nevű, ámde csodaszép Bosznia-Hercegovina.

Egyelőre ezek az álmok keringenek, kergetik egymást a fejemben...

A bejegyzés trackback címe:

https://kirgizkeutazasai.blog.hu/api/trackback/id/tr714951111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pannn 2013.06.30. 14:38:58

Szia Kirgizke,

A terveitek között véletlenül nem szerepel egy Etiópiai utazás?

kirgizke 2013.06.30. 15:07:40

Hali! Bár Etiópia gyönyörű lehet, és L. könnyen kapható lenne rá, én úgy érzem, hogy nem vagyok felkészülve Fekete-Afrikára. Ami meg a szegedi geográfusokkal történt...még inkább meggyőzött arról, hogy nem bevállalható a számomra...bár tudom, hogy baj bárhol történhet. Mégis, ha már Afrika, akkor maradnék Észak-Afrikában. Egyébként meg Ázsia.
süti beállítások módosítása