Törökország 2008 - 6.nap

2013.05.03. 15:06

6. nap – Aug. 24.

 

Reggel megvettük az isztambuli buszjegyeket 26-ára. Ezúttal 50 YTL/fő áron jutottunk hozzá, igaz, más a társaság: Nevsehir Seyehat. Járt hozzá ingyen minibusz Sultanahmetbe.

A mai úti cél Zelve ill. Avanos volt. A busz 2 YTL-ért vitt a Zelve Open Air Museum bejáratáig. Ez tulajdonképp egy 3 ágú völgykatlan, 2 ág van megnyitva a látogatók előtt, a harmadikat lezárták, mert omlásveszély áll fenn. Egy, a 2007-es Lonelyban még látogathatóként említett templomnak már csak a fele van meg…

Zelve.jpg

Itt egészen mások a sziklaalakzatok, az erózió hatása erősebb. Talán valamivel nyugodtabb s vadregényesebb hely, mint a göremei Open Air Museum. Itt is jó pár órát sikerült bolyongani. A következő avanosi dolmus indulásáig bőven volt időnk, ezért beültünk az egyik vendéglőbe. Egész törökországi látogatásunk alatt itt éreztük először úgy, hogy talán átvertek egy kissé: nem volt étlap, s a rendelt kajákhoz képest kicsit soknak éreztük az árat. De lehet, hogy minden stimmelt, s egyszerűen csak magasabb árakkal dolgoztak, mint általában…

Zelve-teknős.jpg

Az avanosi dolmus 2 órakor indult, s 3 YTL-ért szállított minket a kisvárosba. A Kizilirmak folyó mentén fekvő városka fazekasságáról és kerámiáiról ismert. A dolmusvezetővel a központi téren tetettük ki magunkat, bedobtunk egy kávét/teát, majd a fő utcáról nyíló kis utcákban császkálva be-betértünk egy-egy fazekasműhelybe. Az egyik műhelyben az idős nénik roppant barátságosak voltak, L.-t azonnal beültették a fazekaskorong mögé, s indult is a móka. Nem könnyű mesterség ám ez! A végeredmény egy panyóka kis bögre lett.

Vásároltunk egy – őseink által használt cserépbográcsainkhoz hasonló- fazekat, majd a nénik elmesélték törökül!!!, hogy mit hogyan kell megfőzni benne. Mi mondtuk magyarul, ők meg törökül, de az összhang teljes volt.

A vétel nyélbeütése után a fazekasmester felesége végigmutogatta a családi képeket, el is magyarázta szépen, melyik fotón kit látunk: mi szorgalmasan bólogattunk, s szárnyaló fantáziánkkal igyekeztünk megrajzolni a család történetét. 

Avanos -fazekas.jpg

Felszerelkezve a „mandzsáre” névre hallgató edénnyel, továbbindultunk, s a Kizilirmak folyó partján sétálgattunk még egy kicsit, majd próbáltuk kideríteni, hogy jutunk vissza Göremébe.

Rögtönzött közvélemény kutatást tartottunk a helyi erők körében, s mivel a legtöbb szavazat egy fagyizó előtti placcra esett, így ott várakoztunk szépen, (ámde kevésbé) nyugodtan. A placcon egy parkolóőr-bácsi is tevékenykedett, s látta, hogy ott szerencsétlenkedünk a sok cuccal. Egyszer csak kirakott nekünk 2 széket, hogy üljünk le nyugodtan.

Komolyan, ez nagyon pozitív volt ebben az országban, hogy számtalan alkalommal annyira segítőkészek és önzetlenek voltak az emberek! Ez volt az, ami Tunéziában szinte teljesen hiányzott. Legalábbis, a mi tapasztalataink alapján…

Szóval ott ücsörögtünk, én közben kipróbáltam a híres török fagyit, majd egyszer csak jött a busz, a bácsi még le is intette nekünk. (Ez egyébként abszolúte rejtély, hogy mi alapján, mikor és hol állnak meg a dolmusok…itt sem volt semmi arra utaló jel, hogy megálló lenne…így mindig a helyiekre támaszkodtunk.)

A dolmus 4 YTL-ért szállított vissza Göremébe. Este még volt annyi időnk, hogy felkeressük a Love Valleyt: érdekes „valamire” emlékeztető sziklaképződmények láthatóak itt. 

Love Valley.jpg

Egyes sziklákat, barlanglakásokat még a mai napig használnak errefelé: utunkat kutyaugatás kísérte. Én persze folyamatosan paráztam (Jól fejlett kutyaparám van, főleg az ugatósoktól fosok. J, s már elképzeltem, hogy egy termetes anatóliai farkasölő a torkunknak ugrik.).

Szerencsére ez nem következett be, de a Love Valley romantikáját nem sikerült teljes mértékben átélni. J

Este a kedvenc helyünkön -a Silk Road-os fiúknál vacsiztunk. Elképesztően finom a lencselevesük!

A bejegyzés trackback címe:

https://kirgizkeutazasai.blog.hu/api/trackback/id/tr995264209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása