Gharbzade - sharghzade:

Avagy egy Csokoládébolt titkai...

Minap cseteltem a Facebookon egy iráni ismerőssel - igen, az egyébként tiltott és blokkolt közösségi oldalon, melyet oly sokan imádnak és használnak nap mint nap Iránban is-, és érdekes irányba terelődött a beszélgetés fonala.

A hetvennégy milliós ország lakossága meglehetősen fiatal. A velünk egykorú ill. a nálunknál fiatalabb generációk bár egy szigorúan vallásos és konzervatív országban élnek, de nekik az Iszlám Forradalom (egykori eszméivel és értékeivel) egyre inkább a múlt egy darabkáját jelenti, a "Nyugat" pedig a jelenkori mindennapok egyik legfőbb "csábítóját". Talán mintha az ember egy csillogó-villogó, édes-illatos csokoládéboltot csupán csak kívülről nézhetne...

Van aki szeretne belépni, és van aki fél a kísértéstől... Előbbiek a fent említett generációkban szerény tapasztalataim szerint többen vannak.

Sokan élnek a "Csokoládébolt", a "Nyugat" bűvöletében. Erre a bűvöletre egyébként Iránban megalkottak egy saját szót: 

A "gharbzade" kifejezés jelentése "Nyugat-orientált". Természetesen létezik  ellentétpárja is: "sharghzade" - "Kelet-orientált". Mindkét kifejezésnek van némi - olykor talán nem is kevés?! - pejoratív felhangja is. Előbbit gyakran használják az értelmiség megnevezésére, míg utóbbival bizonyos konzervatívságot, "visszamaradottságot", maradiságot fejeznek ki.

Szerintem az ismerősöm gharbzade, szerinte én sharghzade vagyok. Nos, ha az érdeklődési terület alapján határozzuk meg a szó jelentését, akkor nagyon is igaza van, ahogy ez talán a korábbi bejegyzésekből is kiderült. 

Kicsit féltem egyébként az ifjú iráni gharbzade-nemzedéket, mi lesz ha egyszer bejutnak a "Csokiboltba". Talán rájönnek, hogy a csillogó csomagolás ellenére némelyik csokoládé keserű?!

Szerző: kirgizke

Szólj hozzá!

Címkék: irán

A bejegyzés trackback címe:

https://kirgizkeutazasai.blog.hu/api/trackback/id/tr124974971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása